REFLEXUL EXAGERAT DE EJECTIE A LAPTELUI

Se manifestă printr-un flux rapid, abundent de lapte, căruia copilul nu îi face față.

Apare mai ales la primipare, între 3-6 săptămâni și 3 luni. La începutul suptului, în momentul declansării reflexului de ejecție, copilul va începe să sugă zgomotos, dar curând se va îneca, va tuși, ajungându-se chiar la apnee. Când dă drumul sânului, se observă jeturi puternice de lapte ce țâșnesc din sân. Uneori, copilul suge la început, apoi dă drumul sânului și începe să plângă, refuzând reatasarea la sân. Alteori, copilul reușește să sugă, dar înghite și foarte mult aer, apărând apoi regurgitări, colici. Pentru că stomacul se umple de aer și de lapte de început, mesele vor fi dese și va apărea diareea postprandiala. Unii copii mușcă mamelonul cu gingiile pentru a încetini fluxul de lapte, ducând la apariția de ragade. Alții se obișnuiesc cu fluxul crescut, și plâng când acesta încetinește. Cu timpul copilul poate deveni fie subnutrit, fie supraponderal.

Mama va alege o poziție de alăptat care să elimine gravitația: întinsă pe spate, cu copilul deasupra sânului. Sau va putea lăsa excesul de lapte să curgă, apoi copilul va putea suge liniștit. Pentru a nu întrerupe suptul, se poate comprima ușor sânul deasupra mamelonului, pentru a încetini curgerea laptelui. Dacă reflexul de ejecție e mai puternic la un singur sân, mama va începe alăptatul cu sânul celălalt. Copiii care reușesc să sugă în ciuda reflexului exagerat trebuie puși să eructeze nu doar la sfârșit, ci și în timpul suptului. De asemenea, ei trebuie alimentați mai frecvent pentru a ne asigura că vor primi și laptele din urmă, cel responsabil de sațietate. Dacă nici una dintre metode nu funcționează, mama poate mulge laptele de început, apoi să pună copilul la sân. Trebuie evitată suprastimularea sânului iar după supt mama își poate aplica comprese reci sau foi de varză pe sân.

Copilul agitat va fi liniștit prin contact piele pe piele cu mama. În caz de apnee, se întrerupe suptul și bebelușul trebuie stimulat blând în timp ce rămâne în brațele mamei.

Cu timpul, fluxul de lapte va scădea și capacitatea bebelușului de a suge se va îmbunătăți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>