CONFUZIA MAMELONULUI

In primele trei săptămâni de viaţă, copilului i se vor întipări în memorie caracteristicile sânului mamei lui, forma mamelonului. Va învăţa să sugă, va recunoaşte gustul laptelui matern. In această perioadă, oferirea biberonului sau a suzetei poate creea confuzii, deoarece suptul lor diferă de cel al sânului.

Suptul suzetei sau al tetinei nu presupune deschiderea largă a gurii, limba rămâne în spatele gingiei inferioare, suptul este mai viguros. Deoarece fluxul laptelui din tetină este mai mare, bebeluşul poate fi nevoit să oprească curgerea laptelui cu limba sau strângând tetina cu buzele, pentru a nu se îneca.

Alte dezavantaje ale folosirii tetinei şi suzetei sunt: deformarea palatului dur, a dinţilor şi a feţei deoarece acestea trebuie să se adapteze la forma suzetei sau tetinei, şi creşterea riscului morţii subite.

Copilul pus la sân după ce s-a învăţat cu tetină va întâmpină numeroase dificultăţi în extragerea laptelui:

  • nu deschide larg gura şi prinde doar vârful mamelonului
  • prinderea incorectă produce ragade la nivelul sânului
  • nu reuşeşte să menţină mamelonului în gură
  • blochează cu limba fluxul de lapte
  • laptele nu este extras eficient din cauza ataşării incorecte
  • stimularea mamelonului cu rol în producerea laptelui matern este insuficientă
  • copilul este agitat, nu reuşeşte să extragă suficient lapte

Cu timpul, aceste probleme pot duce la aparitia de ragade, facand suptul dureros pentru mama, si apoi la scaderea cantitatii de lapte matern, deoarece acesta nu este extras complet, sanul nu este golit si productia diminua treptat.

Pentru a evita aceste probleme, este de preferat ca în primele zile de viaţă să se evite folosirea tetinelor şi a suzetelor, mai ales hrănirea cu biberonul în maternitate. Dacă este cu adevărat necesar ca sugarul să fie hrănit altfel decât la sân, se preferă alimentarea cu linguriţa sau seringa, sau când cantitatea de lapte de la o masă este mai mare, administrarea cu cana. Un dispozitiv util in anumite situatii este un “lactation-aid”, un biberon fara tetina in care se plaseaza un tub de gavaj, celalalt capat introducandu-se in gura copilului in timp ce acesta suge la sanul mamei (daca suptul la san nu este suficient).

Daca totusi se folosesc biberoane, dintre tetine sunt preferate cele de silicon, care sunt mai ferme. Baza trebuie să fie largă, tija lungă şi orificiul să permită doar un flux lent.

4 răspunsuri la “CONFUZIA MAMELONULUI

  1. Buna ziua! Exact problema asta o am eu. Am ajuns sa nu am suficient lapte, copilul nu prinde bine sanul, nu vrea sa mai suga dupa ce se termina laptele, toate astea din cauza suzetei si a biberonului. Inca dinainte sa fiu insarcinata am avut probleme mari cu oasele bazinului, acestea amplificandu-se pe sarcina si dupa. Din aceasta cauza, nu am mai rezistat, in conditiile in care copilul statea la san cate2 ore, chiar si 2jumatate. Nimeni nu ma credea ca poate sa stea atat. Si asa am inceput sa ii ofer suzeta, din dorinta de a scapa putin macar de pozitiile de alaptat, care imi dadeau dureri si mai mari de spate si bazin. Recent a prins si gustul biberonului. Eu neavand asa de mult lapte, a trebuit sa i se dea biberon cand am fost putin plecata si a doua seara a plans pana i_am dat din nou biberon. Si din una in alta am ajuns sa ii dau seara cate 250 ml de lapte, in conditiile in care eu scot apoi cu pompa cam 125. cum pot sa fac sa scap de suzeta sau de biberon? va rog mult sa imi dati un sfat. Am incercat cu pusul des la san, dar nu functioneaza, respinge sanul atata timp cat nu are laptic sa curga din abundenta. Acum bebe are aproape 4 luni si vreau sa alaptez exclusiv in continuare. Va rog mult sa imi spuneti o parere. Va multumesc anticipat!

    • Buna ziua, se poate creste secretia de lapte punand copilul frecvent la san, pompand de fiecare data dupa ce suge copilul (de minim 8 ori pe zi) cu o pompa electrica dubla, luand niste suplimente si oferindu-i copilului laptele muls printr-un sistem lactation-aid. Este de vazut de ce anume refuza sanul, dar pentru asta ar fi utila o consultatie. Sunati la 07ALAPTARE!

  2. Buna ziua, chiar nu stiu unde sa incadrez comentariul pt ca nu stiu daca e o confuzie a sanului cu un obiect care poate fi muscat. Fetita mea are 10 luni si ma musca de san cand suge, a fost alaptata exclusiv. O cert foarte serios si ea rade, pana la urma ii dau la fund si plange isteric dar chiar nu stiu cum sa procedez, cum sa ii explic sa nu mai muste. Nu mai suport, imi vine sa renunt la alaptare si chiar mi-ar parea rau sa o fac asa devreme. Ma ajutati cu un sfat?

    • Buna ziua, din pacate nu reusim sa raspundem aici tuturor intrebarilor, va rugam sa sunati la 07ALAPTARE (tarif normal Vodafone) si un consultant in lactatie va va ajuta! Va multumim pentru intelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>