În dezvoltarea sugarului există perioade la aproximativ 3 săptămâni, 6 săptămâni și 3 luni în care creșterea în greutate sau în lungime poate fi accelerată. Bebelușul va dori să sugă mai des, deoarece nevoile lui de hrană vor fi crescute pentru 2-3 zile. Dacă îi respectăm dorința, secreția de lapte va crește și în câteva zile intervalul dintre alăptări va reveni la normal.
În aceste perioade este posibil ca și numărul de scaune să crească (dacă este alăptat mai des), dar atât timp când consistența lor nu se modifică, totul este în limite normale. Având în vedere că intervalul dintre mese scade, mama nu își va mai simți sânii plini, ajungând la concluzia greșită că “nu mai are lapte”.
Puseele de creștere trebuie recunoscute deoarece, de multe ori se greșește dând supliment de lapte praf sugarului. Dacă sugarul este sătul după un biberon de lapte praf, el nu va mai suge pentru a stimula secreția de lapte a mamei. Nestimuland secreția, aceasta scade, intrându-se într-un cerc vicios în care supturile se răresc, stimularea este insuficientă, iar cantitatea de lapte produsă scade, fiind necesar un nou biberon. Aceasta duce la scăderea drastică a secreției de lapte și înțărcare precoce, lucru nefavorabil pentru copil și mamă.
Așadar, mama trebuie să se ghideze după nevoile bebelușului, și să îl pună la sân dacă acesta manifestă semne de foame, chiar dacă programul stabilit de copil anterior nu mai este respectat.