DIAREEA POSTPRANDIALĂ

Diareea postprandială este emisia de scaune explozive, apoase, în timpul suptului, cauzată de un deficit funcţional de lactază.

Laptele matern este la începutul suptului mai apos şi mai bogat în lactoză, asigurând satisfacerea setei sugarului (fore-milk) iar apoi devine mai gras, fiind mai bogat în lipide şi asigurând saţietatea (hind-milk). Laptele de început ajuns în stomacul bebeluşului are nevoie de o enzimă, lactază, pentru a putea fi digerat. Tubul digestiv al noului-născut şi sugarului mic este imatur, producând o cantitate insuficientă de lactază. Lactoza din laptele de început, nedigerata în totalitate, va ajunge în intestin şi va fermenta. Aşadar, în primele luni de viaţă, la fiecare masă, copilul poate prezenta scaune explozive, apoase, printr-un tranzit accelerat. Aceste scaune sunt şi mai acide decât cele obişnuite, ducând la apariţia eritemului fesier.

Aceste scaune nu sunt îngrijorătoare la sugarul mic atât timp când creşterea acestuia în greutate este satisfăcătoare. Mama trebuie să se asigure că sugarul a supt din primul sân şi laptele din urmă, cel gras, care încetineşte trecerea spre intestin, asigurând o digestie eficientă a întregii cantităţi de lactoză. Copilul va da drumul primului sân după ce l-a golit, nu este necesar că mama să îl mute la cel de-al doilea sân mai devreme.

Atunci când scaunele sunt însoţite de dureri abdominale ale bebeluşului, emisie de gaze, plâns care îl împiedica să îşi continue masă, se pot administră înainte de supt câteva picături dintr-un medicament ce conţine lactază, special conceput pentru aceste situaţii.

2 răspunsuri la “DIAREEA POSTPRANDIALĂ

  1. buna ziua
    am un baietel de 4 luni,suge la san 80% iar restul lapte praf. am nascut cu cezariana si nu a vrut sa ia sanul de la inceput dar am insistat foarte mult. as vrea sa-l alaptez in totalitate de la san ce medicamente sa folosesc. as dori sa va spun ca nu are scaun numai daca il stimulez cu termometrul. i-am dat suculet si a avut scaun de cateva ori singur fara stimulare. dar atat a fost.
    multumesc

    • Buna ziua! Felicitari pentru perseverenta. Pentru a creste secretia lactata, trebuie sa scoateti biberoanele din peisaj, sa puneti copilul mai des la san, sa il ajutati sa goleasca sanul, sa va mulgeti dupa ce suge, sa ii dati suplimentul cu seringa sau printr-un tubulet pe care il puteti lua de la mine, care ii ofera suplimentul in timp ce e la san. Ca supliment ar trebui sa luati schinduff. Dar baza e mulsul. Iar pt ajutatul cu scaunele, masati-l pe burtica in sensul acelor de ceasornic, gimnastica cu genunchii la piept, pozitionare pe burtica, si lasat sa munceasca. Atat timp cat nu protesteaza, nu interveniti. Nu stie sa faca, dar poate daca il lasati. Iar trecand la lapte matern exclusiv, se va rezolva si scaunul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>