LACTAŢIE SUFICIENTĂ

Principală grijă a unei proaspete mame este dacă bebeluşul ei mănâncă suficient. In maternitate, de cele mai multe ori din păcate, bebeluşul este separat de mamă, fiind ţinut pe secţia de nou-născuţi. Mama merge la alăptat la ore fixe, petrecând doar puţin timp alături de bebeluşul ei. Toate acestea, pe lângă că îngreunează instalarea lactaţiei, o pun pe mama în dificultate în momentul ajungerii acasă, deoarece nu recunoaşte semnalele copilului.

Dacă cel mic plânge, primul gând al mamei este că îi este foame (mai ales dacă este schimbat, a dormit, şi nu are un motiv special de supărare), şi cel mai bun lucru este să îl pună la sân. Bebeluşul, fiind în braţele mamei, se va linişti foarte repede la sân şi va suge mulţumit. Uneori, chiar la scurt timp după o masă, bebeluşul plânge din nou şi mama se gândeşte că poate nu s-a săturat.

Popularitatea laptelui praf, lipsa informării mamelor sau a celor care ar trebui să sprijine alăptarea, au condus la formarea ideii că cei mai mulţi dintre copii au nevoie de un supliment de lapte praf, că laptele sintetizat de mamă este insuficient bebeluşului ei. Această idee este complet greşită, şi este cauza înţărcării precoce a peste 80% dintre copiii din România.

Adevărul este următorul: orice mamă produce o cantitate de lapte suficientă pentru copilul său, existând doar foarte rare excepţii de ordin medical. In ciuda acestui adevăr, trebuie să ne asigurăm că nou-născutul primeşte suficient lapte, iar cel mai bun indicator este creşterea în greutate.

In primele zile de viaţă ale sugarului creşterea în greutate este mai greu de monitorizat, de aceea există alţi indicatori ai unei lactaţii suficiente:

 • bebeluşul înghite în timpul suptului timp de minim 10 minute (chiar dacă alăptatul durează o oră sau mai mult, perioadă de supt activ este cea mai importantă)
 • copilul da drumul singur sânului atunci când s-a săturat, adoarme profund, este complet relaxat
 • are minim 3 scaune/24 ore în primele zile, iar acestea sunt moi, iniţial verzi apoi galbene
 • udă 6-8 scutece/24 ore, urina este galben deschis
 • bebeluşul se trezeşte după 1-2 ore de la ultima masă, îi este foame din nou.

La o săptămână de viaţă, bebeluşul poate fi cântărit. Din greutatea de la naştere nou-născutul va pierde în primele zile aproximativ 7%, apoi va stagna, iar spre două săptămâni va avea din nou greutatea de la naştere. Creşterea în greutate în următoarele săptămâni şi luni, precum şi creşterea în lungime şi a perimetrelor cranian, toracic şi abdominal sunt indicatori ai unei lactaţii suficiente şi ai unei tehnici potrivite de alăptat.

Este recomandat ca în primele două săptămâni de viaţa (până la recuperarea greutăţii de la naştere), copilul să fie alăptat la interval de cel mult 4 ore. Dacă bebeluşul este foarte somnoros, el trebuie trezit cu blândeţe şi pus la sân. Un somn profund şi un interval crescut de timp între mese poate fi semnul unei deshidratări importante, cu riscuri mari pentru bebeluş.

Mama poate urma câteva sfaturi pentru a asigură o lactaţie suficientă:

 • punerea copilului la sân cât mai devreme după naştere (ideal în primele 2 ore)
 • rooming-in: mama, pe perioada spitalizării, stă cu copilul în salon
 • alăptare frecventă, la 1-2 ore în primele 2-3 săptămâni, apoi mai rară în funcţie de nevoile copilului, inclusiv noaptea (alăptare la cerere)
 • evitarea suplimentului de lapte praf, a suzetei, a biberonului.

6 răspunsuri la “LACTAŢIE SUFICIENTĂ

 1. Bună! Am o fetiţă de 3 luni şi am avut pb cu alaptarea încă de prima dată. Parcă cu cât sunt eu mai determinată să îi dau numai sân, cu atât plânge mai mult. În maternitate îi dădeau numai lapte praf, la mine nu prea putea să sugă datorită sfârcurilor prea mari. Prima luna am alăptat exclusiv, iar din a doua lună datorită presiunii familiei, îi dădeam completare cu formulă de 2 până la la 5 ori pe săptămână. Apoi o săptămână reuşisem să renunţ la lapte praf, dar nu lua decât 100g/săpt. în greutate.Si de 4 săptămâni mănâncă zilnic 2-3 biberoane cu formulă. Vreau să o dezobişnuiesc de formulă. De înţărcat nu vrea să se înţarce pentru că seara şi noaptea acceptă sânul cu multă pofta, ba chiar dacă mă vede că mă mulg, îl cere. Am început să iau Galafor să refac lactaţia diminuată în timpul acestor 4 săptămâni. De la început a avut perioade când plângea isteric la săn, chiar şi atunci când o alăptam exclusiv.

  Nu vreau să o înţarc şi dacă este posibil, vreau să renunţ la lapte praf de tot. Credeţi că mai este posibil?

  • Buna ziua.

   In principiu, cu rabdare, perseverenta si consiliere adecvata, orice este posibil. Din ce imi descrieti ar fi mai multe aspecte de evaluat:
   - particularitatile anatomice (tehnici care ajuta in cazul mameloanelor mari: sustinerea sanului cu degetele in “U – hold” prindeti sanul desupra areolei intre aratator si degetul mijlociu, pozitia “minge de fotbal” sau alaptarea in pozitie culcata etc)
   - probabil un supt ineficient al fetitei (care ar trebui evaluat efectiv)
   - completare in cantitate mare ( va trebui eliminat biberonul !!! si scazuta treptat cantitatea pt a mentine curba de crestere a fetitei)
   - productie de lapte diminuata (nesatisfacatoare pentru nevoile ei)
   Cazul este complex si doar niste recomandari generale nu ar fi suficiente de aceea ar fi indicata vizita unui consultant in lactatie pentru a face o evaluare completa (supt, examen clinic bebe etc). Sunati la 07ALAPTARE pentru a lua eventual legatura cu un consultant din zona dvoastra.

 2. Buna ziua!
  Am un baietel de 2 luni si 3 zile, l-am nascut de 3700g acum are 6000 g, initial incercam sa-l alaptez la 2 ore, nu-mi reusea mereu, uneori cedam la 1.30 min, apoi am incercat “cerere-oferta” il alaptam la 1 ora ziua, noaptea se trezeste de 2 ori (la 3 si la 5). Pediatrul mi-a zis sa-i fac un program sa-l alaptez la 2 ore, dar nu prea reusesc, ziua doarme cate 30-40 min, se trezeste mananca putin (10 -15 min), adoarme iar, reusesc sa-l alaptez la 2 ore doar daca iesim afara la plimbare. De 2-3 ori pe zi mananca mai mult (cate 40- 50 min). Cineva mi-a recomandat sa-i dau completare cu formula sau ceai intre mese ca sa reusesc sa-l alaptez la 2 ore, dar nu vreau sa incep cu formula, vreau in continuare sa-l alaptez exclusiv. Ma puteti ajuta cu o recomandare, va rog!

  Multumesc!

  • Alaptarea functioneaza daca se face la cerere. Copilul stie cel mai bine cand are nevoie sa manance si cat. Bebelusul nu este un robot care sa manance atunci cand spun cei din jur. Asadar, oferiti-i sanul ori de cate ori cere, mai ales cand e cald, poate cere de sete. Ceaiul nu face decat sa ii umple burtica cu o apa colorata si fara valoare.

 3. Buna ziua.am o fetita de 4 luni .pana la 3 luni am alaptato fara probleme pana ce a avut acel puseu de creste la 3 luni de atunci am sanii mai mici si moi nu ii mai simt plini apas cu mana iese un pic de lapte dar simt ca nu mananca indeajuns .tind sa va spun ca pana la 3 luni aveam sanii plini mari si candd alaptam de la un san celalant curgea si ma udam toata pe tricou si aveam mai mereu sanii plini acum dloc.ma chinui sa ii dau lapte praf dar nu vrea deloc niciun fel de lapte am incercat si cu seringa dar degeaba .am luat galafor forte beau ceai de stimularea lactatiei si degeaba nu mai am sanii ca inainte si daca sta la san suge un o
  pic 1 minut sau doua si atat .ce sa fac sa am lapte mai mult .am gasit pe net despre lacto plus este bun?as vrea sa incerc

  • Buna seara, nu mi-ati spus nimic despre cum a luat in greutate, restul detaliilor sunt absolut nesemnificative. Sanii se adapteaza in jurul varstei de 3 luni, deci nu trebuie sa mai fie plini, grei, sa curga sau altele. Nu mai fortati copilul cu lapte praf. Chemati la 07ALAPTARE un consultant in lactatie care sa evalueze suptul si sa va spuna daca e nevoie sa interveniti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>