LAPTELE MATUR

Este laptele secretat la aproximativ 10-30 de zile de la naștere. Comparativ cu colostrul, este mai bogat în apă, glucide (lactoză) și lipide, și mai sărac în proteine și minerale.

Compoziția lui se schimbă în permanență, fiind numit aliment “viu”. Este influențat de alimentația mamei, de momentul zilei, de vârsta copilului, și chiar de momentul suptului. Anumite componente din alimentația mamei pot influența gustul laptelui (usturoiul), dar astfel copilul se va obișnui cu diferite gusturi din meniul familiei.

Dimineața secreția de lapte e mai abundentă, datorită hormonilor secretați pe timpul nopții. Noaptea este mai gras și mai bogat în fier și săruri minerale. Când afară este foarte cald, laptele matern este mai bogat în apă. Laptele are compoziție adaptată și vârstei copilului: mai bogat în proteine pentru prematuri și nou-născuți, mai bogat în anticorpi pe măsură ce cantitatea de lapte scade odată cu diversificarea, cazeină crește, zerul descrește.

La începutul suptului laptele este mai apos, cu conținut caloric mai scăzut, satisface setea copilului (lapte de început “foremilk”). Spre sfârșitul suptului conținutul caloric crește pentru a satisface foamea (laptele de sfârșit “hindmilk”).

4 răspunsuri la “LAPTELE MATUR

  1. Buna ziua! As dori sa stiu daca laptele matern dupa 7-8 luni este suficient pentru setea bebelusului sau trebuie neaparat completat cu apa sau ceai? Eu am o fetita de aproapre 7 luni si ii dau cateodata dupa o masa de legume fierte cu orez si cate un pic de apa din biberon, dar nu sunt convinsa daca e bine asa. Ar trebui oare sa ii dau doar lapte sau apa fiarta si racita ori ceai din vreo planta anume?
    Si inca ceva? Ragadele sunt cumva si de culoare alba pe mamelon?Ca un fel de umflatura pe unde curge laptele?
    Va multumesc!

  2. Scuze pentru atatea intrebari, revin cu inca o curiozitate!Este nevoie sa continui sa iau Elevit daca alaptez? Ma simt oricum slabita si obosita din cauza noptilor nedormite si de vreo 4 luni am un vartej insuportabil in urechea stanga la care doctorii nu ii dau de capat.. Pot oare sa folsesc crema Varicastan de la plafar?

  3. Buna as vrea sa stiu cum se pastreaza laptele matern ?Pot sa adun laptele muls in fiecare zi intr-un singur recipient mai mare sau trebuie pastrat separat? Multumesc

    • Buna ziua! Da, puteti aduna laptele de la mai multe mulsuri la frigider, amestecandu-l. Doar daca puneti din start la congelator, peste cel congelat aveti voie sa adaugati alt lapte proaspat o singura data din cauza temperaturii. Mai multe detalii daca mai aveti nevoie la 07ALAPTARE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>